×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ. (από 23-3-2014 έως 21-5-2015)

  • Ιουν 04, 2015

eiet 1

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Ε.Ι.Ε.Τ.

Θεωρούμε επιβεβλημένο να σας παρουσιάσουμε τόσο τον διοικητικό όσο και τον οικονομικό απολογισμό για την περίοδο από 23 Μαρτίου 2014 έως και 21 Μαΐου 2015, έτσι ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα για τα πεπραγμένα της διοίκησης, καθώς πολλοί από εσάς δεν καταφέρατε να παρευρεθείτε στην Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαΐου 2015 στην Αθήνα.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ποτέ μέχρι σήμερα καμία διοίκηση του παρελθόντος δεν είχε αποστείλει στα μέλη της Ε.Ι.Ε.Τ. τον διοικητικό και -κυρίως- τον οικονομικό της απολογισμό.

Εμείς, όπως είχαμε δεσμευτεί από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας, θα ενημερώνουμε πάντα όλα τα μέλη για τα διοικητικά και οικονομικά πεπραγμένα, ενώ ανάμεσα στους άμεσους στόχους μας είναι και η αποστολή ενημερωτικού Newsletter σε τακτά χρονικά διαστήματα (εντός διμήνου ή τριμήνου), εκτός βέβαια από τα Δελτία Τύπου.


Το Διοικητικό Συμβούλιο που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο του 2014 κλήθηκε να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, τα οποία είναι λίγο ή πολύ γνωστά σε όλους σας. Και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ένωση και τον κλάδο μας γενικότερα.

Η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, όπως είναι φυσικό, έχει επίδραση στις επιχειρήσεις μας, ενώ η πολιτική - οικονομική αστάθεια δυσκόλεψε και συνεχίζει να δυσκολεύει τις προσπάθειες μας για την δρομολόγηση λύσεων στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες.

Εξ αρχής θέσαμε στην κορυφή των υποχρεώσεων μας να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του γραφείου στην Αθήνα, να ορθοποδήσει οικονομικά η Ένωση, να μεταφέρουμε κλίμα συνεργασίας στα μέλη και να επιχειρήσουμε να επικοινωνήσουμε με τους φορείς, όχι σε επίπεδο εθιμοτυπικών επισκέψεων, αλλά οριοθέτησης των προβλημάτων και συνεργασιών ουσίας.

Οικονομική κατάσταση

Τα οικονομικά της Ένωσης, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση,βρίσκονταν σε αρνητικό πρόσημο, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, κληθήκαμε να πληρώσουμε και υποχρεώσεις των προηγούμενων διοικήσεων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την δραματική μείωση του αγγελιοσήμου, είχαν φέρει κυριολεκτικά την Ε.Ι.Ε.Τ. στο χείλος του γκρεμού.

Κατ’ αρχήν μειώσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε τα έξοδα του γραφείου μας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το 2013 τα έξοδα του γραφείου (προσωπικό, συνεργάτες, διάφορα λειτουργικά έξοδα) ξεπερνούσανμηνιαίως τα 10.000 ευρώ, ενώ σήμερα έχουν περιοριστεί σε περίπου 920 ευρώ!!! (γραμματέας, κοινόχρηστα, ΟΤΕ κ.α.)

Για να έχουμε ισορροπία εσόδων - εξόδων κρίθηκε επιβεβλημένο να διακόψουμε τη συνεργασία μας με τον διευθυντή των γραφείων κ. Κουτσούκο καθώς και με όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες της Ε.Ι.Ε.Τ.

Προσλάβαμε νέα γραμματέα την κ. Χριστίνα Τσιμιδάκη, η οποία αμείβεται με μηνιαίο μισθό 420 ευρώ, ενώ περιορίσαμε σημαντικά όλα τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου μας (τηλέφωνα, γραφική ύλη κ.α.)και αποφασίσαμε ότι όσοι συνεργάζονται με την Ε.Ι.Ε.Τ. -ως εξωτερικοί συνεργάτες- θα πληρώνονται ανάλογα με τις υπηρεσίες που τους ζητούνται.

Παράλληλα, μειώσαμε όσο ήταν δυνατόν τόσο τον αριθμό των συνεδριάσεων (πραγματοποιήσαμε 8 σε 14 μήνες, ενώ παλαιότερα γίνονταν μία κάθε μήνα), όσο και τα έξοδα κίνησης των μελών του Δ.Σ. (σε 200 ευρώ ανά συνεδρίαση), παρ’ ότι όλοι διαμένουμε σε μακρινές από την Αθήνα περιοχές (πέντε στη Βόρεια Ελλάδα και δύο σε νησιά). Κάθε επίσκεψή μας στην Αθήνα, δεν περιορίζονταν σε μια συνεδρίαση 1-2 ωρών, αλλά συνδυάζονταν με επισκέψεις σε κυβερνητικούς κ.α. φορείς, μεγάλες εταιρείες (ΟΠΑΠ, Τράπεζες κ.α.), διαφημιστικές εταιρείες κλπ.

Επισκέψεις - παρεμβάσεις που στόχο είχαν και εξακολουθούν να έχουν, κατ’ αρχήν την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ε.Ι.Ε.Τ. αλλά και την εξασφάλιση καταχωρήσεων προς τα μέλη μας (ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό).

Κάθε επίσκεψή μας στην Αθήνα ήταν διήμερη ή και τριήμερη, κάτι που πολλές φορές μας ανάγκασε να βάλουμε και χρήματα από την τσέπη μας για να καλύψουμε τα έξοδα μας.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα αναπόφευκτα αναλώσαμε αρκετό χρόνο στο να καταφέρουμε να διατηρήσουμε σε λειτουργία το γραφείο και να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε οικονομικά, κάτι που, μετά από μεγάλες προσπάθειες, καταφέραμε.

Όπως θα διαπιστώσετε στον οικονομικό απολογισμό που σας αποστέλλουμε, στις 21-5-2015 το ταμείο της Ε.Ι.Ε.Τ. είχε θετικό πρόσημο (+13.938,69 ευρώ). Από αυτά τα 6.574,19 ευρώ θα καταβληθούν σε 20 μέλη για καταχωρήσεις Λαχείων, καθώς τα χρήματα μπήκαν στις 5-5-2015 στο λογαριασμό της Ε.Ι.Ε.Τ. και θα αποσταλούν στα 20 μέλη που τα δικαιούνται το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμα, εξοφλήθηκαν ΟΛΕΣ οι δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ, οι οποίες έληγαν τον Ιούλιο του 2016(!!!), ενώ κάθε μήνα πληρώνονται κανονικά όλες οι υποχρεώσεις (ΙΚΑ υπαλλήλου, κοινόχρηστα, τηλέφωνα κ.α.)

Τέλος, καταβλήθηκαν όλοι οι μισθοί του κ. Κουτσούκου και της κ. Καμινάρη για το 2013 –όπως είχε αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση του Μαρτίου 2014-, καθώς και όλο το ποσό της αποζημίωσης του κ. Κουτσούκου που απολύθηκε τον Νοέμβριο .

Κι όλα αυτά, ενώ το αγγελιόσημο έχει μειωθεί δραματικά και σταδιακά εξανεμίζεται...

Διοικητικός Απολογισμός
Το Δ.Σ.από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του λειτούργησε ως συμπαγής ομάδακαι με στοχευμένες κινήσεις. Στα πλαίσια μιας αγαστής συνεργασίας που πρέπει να διέπει το συλλογικό μας όργανο, καταφέραμε να υλοποιήσουμε τους περισσότερους από τους στόχους που θέσαμε και αυτό το πρώτο 14μηνο αφορούσαν κυρίως την επιβίωση του συνδικαλιστικού μας οργάνου. Οι αποφάσεις μας ήταν πάντα ομόφωνες και με βάση το συμφέρον των μελών και του κλάδου μας γενικότερα. Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δ.Σ. τέθηκε το μεγάλο πρόβλημα της βιωσιμότητας του κλάδου και της αναζήτησης ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του περιφερειακού Τύπου.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία του διοικητικού μας απολογισμού για το διάστημα από 23-3-2014 έως 21-5-2015:

1)Εξόφληση Λαχείων που μας οφείλονταν. Διεκπεραιώσαμε και καταθέσαμε στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων ΟΛΑ τα τιμολόγια που είχαν φτάσει στα γραφεία της Ε.Ι.Ε.Τ. και αφορούσαν έξι (6) καταχωρήσεις (από Δεκέμβριο 2012 έως και Ιανουάριο 2014), αλλά και τιμολόγια που είχαν… χαθεί και ενημερώσαμε τα μέλη μας να μας τα ξαναστείλουν επικυρωμένα. Το συνολικό ποσό των Τιμολογίων, που διεκπεραιώθηκαν από μέλη του Δ.Σ. και κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, ανέρχεται στο ποσό των 173.637,63 ευρώ.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το θέμα αυτό ήταν το πρώτο που μας απασχόλησε και διαθέσαμε αρκετό χρόνο για την διεκπεραίωση των τιμολογίων καθώς, όπως γνωρίζετε, τα Κρατικά Λαχεία έφυγαν από τα χέρια του Δημοσίου και ο Οργανισμός υπολειτουργούσε καθώς βρισκόταν σε εποχή διεκπεραίωσης των τελευταίων του εκκρεμοτήτων. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό, καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες -σε συνεργασία με υπαλλήλους του Οργανισμού Κρατικών Λαχείων-και τελικά καταφέραμε να πάρουν όλα τα μέλη τα χρήματά τους.

Εδώ να σημειώσουμε ότι τα τιμολόγια αυτά θα 'πρεπε να έχουν διεκπεραιωθεί και εξοφληθεί αρκετό καιρό νωρίτερα, όμως οι φάκελοι που τα περιείχαν παρέμεναν κλειστοί σε κάθε πιθανό ή απίθανο σημείο των γραφείων της Ε.Ι.Ε.Τ., πολλοί εκ των οποίων ακόμα και επί 1,5 χρόνο!

2) Επιδιώξαμε τη συσπείρωσητων συνάδελφων που διαθέτουν δικό τους τυπογραφείο για να ζητήσουμε προσφορές για χαρτί και υλικά (μελάνια, τσίγκους κ.α.) έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ειδικές εκπτώσεις από τις αντίστοιχες εταιρείες. Το θέμα δεν έχει προχωρήσει καθώς, παρά τις συνεχείς μας ανακοινώσεις, δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από τα μέλη, όμως θα τεθεί ξανά και θα σας ενημερώσουμε με σχετικό Δελτίο Τύπου.

Το θέμα έχουν αναλάβει ο Α’ Αντιπρόεδρος Σταύρος Μάτσης, ο Γενικός Γραμματέας Γαβριήλ Γαλανομάτης και το Μέλος του Δ.Σ. Νίκος Σουρλόπουλος με τους οποίους θα πρέπει να επικοινωνούν οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται. Στόχος είναι να βρούμε τις καλύτερες δυνατές τιμές της αγοράς.

3) Ένταξη των εφημερίδων μας σε προγράμματα ΕΣΠΑ, υπό τη στήριξη – καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας. O νέος γενικός γραμματέας κ. Ελευθέριος Κρέτσος, κατά τη συνάντηση που είχαμε, μας επισήμανε ότι το θέμα αυτό είναι στις άμεσες προτεραιότητες του και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα αναζητηθεί ο τρόπος ένταξης των περιφερειακών εβδομαδιαίων εφημερίδων σε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα είτε έχουν να κάνουν με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, εξοπλισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ρευστότητα ή και προσωπικό. 

Από το 2007 που "έτρεξε" ένα και μοναδικό πρόγραμμα ειδικά για τις εφημερίδες της Περιφέρειας, δεν έχει γίνει κάποια ανάλογη κίνηση. Γι αυτό ζητήσαμε τη δημιουργία μιας επιτροπής, υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Ε., ώστε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα για τις εφημερίδες της Περιφέρειας, που θα βοηθήσει και την ηλεκτρονική τους ανάπτυξη αλλά και την πιθανότητα εύρεσης και εκπαίδευσης προσωπικού.

Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ), για την κατάθεση κοινής πρότασης προς το Υπουργείο Εργασίας για την έγκριση προγραμμάτων ενίσχυσης - επιδότησης της απασχόλησης δημοσιογράφων σε εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες. Στην περίπτωση αυτή η Ε.Ι.Ε.Τ.θα αποτελεί τον εργοδοτικό φορέα υλοποίησης του προγράμματος.

4) Επαναφορά υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών. Το Δ.Σ. με συνεχείς παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία προσπαθεί για την επαναφορά των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων των ισολογισμών στις εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες, καθώς όπως αποδείχθηκε στην πράξη η μεταφορά τους στο Διαδίκτυο δεν εξυπηρετεί την απαιτούμενη διαφάνεια.

Μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής καταχώρισης των οικονομικών αποτελεσμάτων στις εφημερίδες, οι εταιρείες αποφεύγουν -για προφανείς λόγους- να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τα στοιχεία, ενώ δεν δημοσιεύουν τους Ισολογισμούς ούτε στο ΓΕΜΗ.

Όπως είναι προφανές, η νομοθεσία για τη δημοσίευση των Ισολογισμών εφαρμόζεται πλέον κατά το δοκούν, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την διαφάνεια που θεωρείται επιβεβλημένη στην δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων.

Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα, οι συνεχείς παρεμβάσεις μας για το θέμα αυτό, θα αποδώσουν καρπούς.

5)Μετά από συζητήσεις που είχαμε με ανθρώπους της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, διαπιστώσαμε ότι κάθε χρόνο διατίθενται κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη διαφημιστική προβολή όλων των Περιφερειών της χώρας. Τα κονδύλια αυτά τα διαχειρίζονται οι Περιφέρειες, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί στις εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες τα ποσά που δικαιούνται.

Σε συνεργασία με νομικό θα απαιτήσουμε από κάθε Περιφέρεια να μας δοθεί αναλυτικός απολογισμός για το που έχουν διατεθεί τα χρήματα αυτά, καθώς στις σχετικές εγκρίσεις αναφέρονται συγκεκριμένα ποσά για τις εφημερίδες.

Επίσης, με παρέμβαση μας στον Γ.Γ.Ε. ζητήσαμε να υποχρεωθούν ΟΛΟΙ οι δημόσιοι φορείς να αποστέλλουν τα προγράμματά τους για έγκριση και η Γραμματεία να τα κοινοποιεί και να τα αναρτά στο Διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουμε αν τηρείται η πλήρης και διαφανή κατανομή του 30% της κρατικής διαφήμισης στις εφημερίδες της Περιφέρειας.

6)Νέα ιστοσελίδα της Ε.Ι.Ε.Τ.: Από το φθινόπωρο θέσαμε και πάλι σε λειτουργία η ιστοσελίδα της Ένωσης μας (www.eiet.gr),στηνοποία αναρτώνται όλες οι ανακοινώσεις της Ένωσης μας, οι Νόμοι και τα Διατάγματα που αφορούν το περιφερειακό τύπο καθώς και τα πρωτοσέλιδα των μελών μας, ενώ εδώ και ένα περίπου μήνα λειτουργεί το Forumστο οποίο μπορούν τα μέλη μας, αφού κάνουν την απαραίτητη εγγραφή, να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους.

7) Δημιουργία Ειδησεογραφικού Portal: Παράλληλα, στα μέλη του Δ.Σ. έχει γίνει από ειδικό εξωτερικό συνεργάτη η πρώτη παρουσίαση του Πανελλήνιου Ειδησεογραφικού Portal της Ε.Ι.Ε.Τ. που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σύντομα και στοχεύει στην εξεύρεση πόρων τόσο για την Ένωση όσο και για τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, αναρτώντας ειδήσεις, σχόλια και διάφορα θέματα.

Το portal θα λειτουργεί υπό τη σκέπη της ΕΙΕΤ, με πρωτογενή θέματα από όλη την Ελλάδα, κάτι που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ακόμα και οι μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που λειτουργούν σήμερα αφού δεν διαθέτουν δημοσιογράφους σε κάθε νομό της χώρας.

Παράλληλα, μέσα από το portal θα δίνεται η δυνατότητα στα μέλη να διαθέτουν ηλεκτρονικά τις εφημερίδες τους -μέσω ηλεκτρονικού περιπτέρου- και να κερδίζουν συνδρομητές.

8) Διανομή σε συνδρομητές και περίπτερα Αττικής:

α) Το Δ.Σ. της ΕΙΕΤ, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα στη διανομή των εφημερίδων πολλών μελών μας στην Αττική, ήρθε σε επαφή με ένα ειδικό δίκτυο διανομής που αναλάβει τη διανομή της εφημερίδας όποιου μέλους επιθυμεί σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο με κόστος 0,27 ευρώ ανά φύλλο.

β) Η εταιρεία αυτή αναλαμβάνει και τη διανομή και την εκκαθάριση σε περίπτερα της πρωτεύουσας (τον αριθμό των περιπτέρων και τα σημεία πώλησης θα τον επιλέξουν τα μέλη μας που επιθυμούν την πώληση των εφημερίδων τους μ’ αυτόν τον τρόπο).

Όσα μέλη μας επιθυμούν θα πρέπει να έρθουν απ’ ευθείας σε επαφή με την εταιρεία Eco-news Α.Ε. στα τηλέφωνα 210 – 5725012 ή 6940 – 461251 (κος Σωτήρης Πιτταράς)

9) Εξέλιξη ελέγχου από ορκωτό λογιστή: Ο έλεγχος από επιστημονικούς συνεργάτες (ορκωτούς λογιστές) στα οικονομικά πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, αλλά και του α’ εξαμήνου της νυν διοίκησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο, θα ολοκληρωθεί όταν ξεπεραστούν κάποιες δυσκολίες, όπως η παράδοση των κινήσεων λογαριασμών της τελευταίας τετραετίας, που δεν μας έχουν ακόμη αποσταλεί από τον πρώην πρόεδρο, τον πρώην ταμία και τον πρώην διευθυντή της Ε.Ι.Ε.Τ., παρ’ ότι τις έχουμε ζητήσει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και πολύ σύντομα έχουμε θα έχουμε στα χέρια μας την πορισματική έκθεση του ορκωτού λογιστή.Με την ευκαιρία, τονίζουμε για μια ακόμη φορά, ότι θα ακολουθήσουμε κάθε δρόμο που μας επιτρέπουν οι νόμοι για να διεκπεραιώσουμε τον έλεγχο και να ενημερώσουμε σχετικά τα μέλη.

11) Ανοικτή συνεδρίαση στη Βέροια: Στα πλαίσια της εξωστρέφειας που επιθυμούμε αλλά και της προσπάθειας γνωριμίας μεταξύ όλων των μελών της Ε.Ι.Ε.Τ., πραγματοποιήσαμε -για πρώτη φορά από ιδρύσεως της Ένωσης- ανοιχτή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου σε επαρχιακή πόλη. Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στο δημαρχείο της Βέροιας τον Ιούνιο του 2014, παρουσία αρκετών μελών της Ε.Ι.Ε.Τ.

Καθώς θα συνεχίσουμε ανάλογες πρωτοβουλίες, έχουμε ήδη δεχτεί προτάσεις από πολλά μέλη της Ένωσης για να διοργανώσουμε είτε ανοικτή συνεδρίαση είτε ημερίδα σε διάφορες πόλεις. Στόχος μας είναι η διοργάνωση μιας ημερίδας ή διημερίδας ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους.

12) Εκπροσώπηση - Παρεμβάσεις: Καθώς οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις τρέχουν, επιδιώξαμε και εν μέρει καταφέραμε να είμαστε πάντα κοντά με παρεμβάσεις όπου και όποτε χρειάστηκε.

Χρειάστηκε να παρέμβουμε δύο φορές σε πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης με τις οποίες καταργείτο η υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων του κράτους.

Με παρουσία -όποτε χρειάστηκε- στη Βουλή, σε υπουργεία, υπηρεσίες και κόμματα προσπαθήσαμε να πετύχουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για τον χειμαζόμενο κλάδο μας.

Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις έκαναν δύσκολο το έργο μας, καθώς αρκεί να πούμε ότι από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι σήμερα συναντηθήκαμε και θέσαμε τα θέματα που μας απασχολούν σε τρεις διαφορετικούς Γενικούς Γραμματείς Επικοινωνίας.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήσαμε εκτενώς ήταν:

-Ν. 3548/2007: Ο Νόμος αποδείχθηκε στην πράξη ότι είχε πολλά κενά και στην εξέλιξή του εμφάνισε προβλήματα τόσο για τις περισσότερες από τις εφημερίδες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούσαν να μπουν στη σχετική λίστα και αναπόφευκτα οδηγήθηκαν στον μαρασμό, όσο και για αρκετές ακόμα που συμπεριελήφθησαν στη λίστα όμως επιβαρύνθηκαν οικονομικά χωρίς τα οφέλη τους να είναι ανάλογα.

Όπως επισημάναμε στους γραμματείς Επικοινωνίας με τους οποίους συναντηθήκαμε, αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ένα νέο Νόμο που θα είναι προσαρμοσμένος στην δύσκολη οικονομική εποχή και θα δώσει βαθιά ανάσα στον εβδομαδιαίο περιφερειακό τύπο.

-Έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού των εφημερίδων μας (ΙΚΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ/ ΤΑΙΣΥΤ), προνόμιο που απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες οι εκδότες των ημερησίων περιφερειακών εφημερίδων.

Ήδη για το θέμα αυτό έχουμε κάνει ήδη έγγραφη παρέμβαση στον υπουργό Εργασίας κ. Σκουρλέτη, όπως και για την έγκριση προγραμμάτων ενίσχυσης - επιδότησης της απασχόλησης δημοσιογράφων σε εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες. Για τα θέματα αυτά, επίκειται εντός των ημερών συνάντηση μελών του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ. με τον κ. Σκουρλέτη.

Παράλληλα, στα πλαίσια πάντα της εξωστρέφειας που επιθυμούμε για την Ένωση μας, ήμασταν παρόντες σε όσα συνέδρια και ημερίδες κληθήκαμε (Σ.Η.Π.Ε., Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου κ.α.).

13) Ίδρυση Ομοσπονδίας Περιφερειακού Τύπου: Από τις πρώτες κιόλας μέρες που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, ήρθαμε σε επαφή με τις άλλες Ενώσεις Περιφερειακού Τύπου για τη δημιουργία Ομοσπονδίας με στόχο τησυντονισμένη και καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του κλάδου στις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Μάλιστα, κάναμε από κοινού παρεμβάσεις για κοινά θέματα και προβλήματα των Ενώσεων (αθέμιτος ανταγωνισμός από διαδικτυακές ιστοσελίδες και blog, επαναφορά δημοσίευσης Ισολογισμών στις εφημερίδες κλπ., κατάργηση διατάξεων Πολυνομοσχεδίου κ.α.). Το ερχόμενο φθινόπωρο έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με στόχο να συσταθεί η Ομοσπονδία με νομική μορφή.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Αυτούς τους 14 πρώτους, πραγματικά πολύ δύσκολους και καθοριστικούς για την Ένωση μας, μήνες, θεωρούμε ότι κάναμε ότι μπορούσαμε για να βρει η Ε.Ι.Ε.Τ. τον δρόμο της και να αποκτήσει ξεκάθαρο ρόλο. Σίγουρα θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, όμως αντιμετωπίσαμε πολλές αντιξοότητες (ρευστή πολιτικήκατάσταση, βαθιά οικονομική κρίση, χρέη από το παρελθόν, γενική αναξιοπιστία, αν όχι απαξίωση, προς την Ε.Ι.Ε.Τ. από φορείς αλλά ακόμη και από τα ίδια τα μέλη της, κλπ.)

Καταφέραμε, και μάλιστα πολλές φορές με τη βοήθεια πολλών από εσάς, να ξεπεράσουμε παθογένειες και προβλήματα που έρχονταν από το παρελθόν.

Πλέον στρέφουμε το βλέμμα μας στην επόμενη μέρα. Οι πόρτες της Ένωσης είναι ανοιχτέςσε όσους συναδέλφους επιθυμούν να βοηθήσουν τις προσπάθειες μας, μακριά από την εσωστρέφεια και τους αποκλεισμούς που ταλάνιζαν την Ε.Ι.Ε.Τ. εδώ και δεκαετίες.

Θεωρώντας ότι όλοι μας, είτε είμαστε στο Δ.Σ. είτε όχι, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ένωση δυνατή και υπολογίσιμη, μια Ένωση που θα ανταποκρίνεται στον ρόλο της, διατηρούμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με όσα μέλη επιθυμούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή.

Σημαντικό, αν όχι καταλυτικό, ρόλο στην επόμενη μέρα της Ε.Ι.Ε.Τ. θα παίξει η επικείμενη αντικατάσταση του παρωχημένου Καταστατικού μας με ένα σύγχρονοπου θα είναι προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα. Με βάση το νέο Καταστατικό, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε καταχωρήσεις για τα μέλη μας αλλά και να κάνουμε τα απαραίτητα αναπτυξιακά βήματα που απαιτούνται για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία της Ε.Ι.Ε.Τ.

Καθώς όμως για να αλλάξει το Καταστατικό απαιτείται η παρουσία των 3/4 των μελών μας, σας καλούμε όλους στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015 και ώρα 1 μ.μ. στα γραφεία της Ε.Ι.Ε.Τ. (Ακαδημίας 71-73, Αθήνα).

Όσοι από εσάς δεν μπορείτε να παρευρεθείτε, σας καλούμε είτε να εξουσιοδοτήσετε όποιον συνάδελφο επιθυμείτε είτε να αποστείλετε εξουσιοδότηση στο fax της Ε.Ι.Ε.Τ. (210-3811360),έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αλλαγή του Καταστατικού, που αυτή τη στιγμή θεωρείται επιβεβλημένη, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με αναπτυξιακές κατευθύνσεις.

Εδώ και πολλά χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Ε.Ι.Ε.Τ. επισημαίνει ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του παρωχημένου ισχύοντος Καταστατικού. Και έχει απόλυτο δίκιο!

Όμως για να γίνει αυτό απαιτείται η ψήφος ΟΛΩΝ μας στη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου 13-6-2015, οπότε και με την παρουσία ή την απουσία σας θα αποφασίσετε αν θέλετε μια Ένωση δυνατή και διεκδικητική, ή μια Ένωση χωρίς προσανατολισμό και στόχους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος: Αντώνης Μουντάκης

Ο Α' Αντιπρόεδρος: Σταύρος Μάτσης

Ο Β' Αντιπρόεδρος: Σπύρος Λάτσας

Ο Γεν. Γραμματέας: Γαβριήλ Γαλανομάτης

Ο Ταμίας: Κωνσταντίνος Μαυρομάτης

Η Ειδ. Γραμματέας: Σμαρώ Γιαννούλη

Το Μέλος: Νίκος Σουρλόπουλος

Μοιραστείτε το

Submit to Facebook
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιούνιος 2015 20:28
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ »

footer